Menghadapi Ujian dengan Sabar dan Takwa

Menghadapi Ujian dengan Sabar dan Takwa

Menghadapi Ujian dengan Sabar dan Takwa

Sabar mungkin mudah untuk dilafazkan, tetapi sukar untuk direalisasikan apabila berhadapan dengan ujian atau musibah. Mungkin kita antara yang mengahafal maksud sabar dan jenis-jenisnya, namun mengapa kita tewas dan lemah apabila benar-benar berhadapan dengan ujian tersebut?

Yang membezakan antara orang berjaya dengan orang yang gagal aabila berhadapan dengan ujian adalah tingkatan takwa yang ada pada diri masing-masing. Ini kerana kesabaran menuntut kekuatan dalaman yang diperoleh melalui suntikan takwa. Tanpa takwa dan kekuatan dalaman, pasti kita akan tersungkur rebah.

Jika diamati, kita juga mengetahui maksud takwa dan tahap-tahapnya, namun mengapa kita gagal menerapkan makna takwa ke dalam diri? Dan mengapa kita juga gagal membina jambatan antara teori dan praktikal takwa itu sendiri?

Kaedah Ayat

Ayat ini berbicara tentang ujian yang dihadapi oleh Nabi Yusuf a.s. Baginda menghadapi dua ujian yang berat:

1. Baginda dizalimi oleh saudara-saudaranya sendiri. Merekalah yang membuang baginda daripada terus hidup bersama ayahanda tercinta; Nabi Ya’kub a.s. Mereka juga tergamak membuang baginda bersendirian ke dalam perigi buta yang bahaya. Baginda diuji seawal usia muda lagi.

2. Nabi Yusuf diuji dengan pujukan dan godaan seorang wanita yang berkehendakkan dirinya iaitu isteri al-Aziz. Namun baginda memilih untuk dipenjarakan daripada tunduk memuaskan hawa nafsunya sendiri. Baginda memilih seksaan dunia daripada mendapat seksaan Allah di akhirat nanti.

Jika kita bandingkan antara kedua-dua ujian di atas, ujian kedua sebenarnya lebih besar berbanding ujian pertama yang melanda dirinya.

Kenapa?

Ini kerana kesabaran menghadapi kezaliman saudara-saudaranya termasuk sabar terhadap musibah yang berkemungkinan ramai orang berjaya melaluinya. Namun kesabaran Nabi Yusuf a.s. ketika berhadapan dengan godaan dan pujukan isteri al-Aziz merupakan satu pilihan yang perlu disertai rasa takwa untuk menghadapinya.

Pilihan yang dibuat tanpa rasa takwa akan menatijahkan kesengsaraan jiwa. Cuba bayangkan apa yang akan terjadi sekiranya kita berhadapan dengan situasi yang sama, tetapi tidak ada perasaan takut kepada Tuhan? Pasti kita akan kecundang membiarkan nafsu menjadi raja dalam diri kita sendiri.

Lihatlah cara Rasulullah s.a.w. tadabbur ayat ini dan menterjemahkannya dalam kehidupan. Baginda s.a.w. perlu menghadapi pembantaian kafir Quraisy, namun Baginda memilih untuk bersabar agar musuh tidak melakukan apa yang seharusnya mereka lakukan.

Pilihan untuk bersabar itu lebih besar dan berat. Namun itu adalah pilihan Nabi Muhammad s.a.w. dan umat Islam ketika itu untuk terus taat kepada Allah s.w.t. Inilah kesabaran yang lebih mulia.

Itulah kesabaran yang disertai perasaan diawasi oleh Tuhan, kesabaran yang mengangkat darjat dan kemuliaan seseorang, di samping diampunkan dosa kerana reda berhadapan dengan ujian yang diberikan.

Selain surah Yusuf, al-Quran juga menggandingkan perkataan sabar dan takwa pada ayat-ayat berikut dalam surah Ali ‘Imran:

Ayat 120 + Ayat 125 + Ayat 186 = Sabar + Takwa

Kenapa Digandingkan Sabar dengan Takwa?

> Hidup manusia tidak terepas daripada ketaatan dan ujian.

– Ketaatan kepada perintah Allah s.w.t. dan meninggalkan larangan-Nya memerlukan takwa.

– Berhadapan dengan ujian dan musibah pula memerlukan sabar.

> Agar peluang terbuka.

– Menukarkan ujian menjadi peluan dan menghilangkan kesedihan diri.

Tadabbur Ayat

Melalui ujian kezaliman adik-beradik Nabi Yusuf a.s. ke atas dirinya, kita boleh pelajari bahawa hasad dan dengki sering kali terjadi kepada orang yang berebut kuasa, harta, pangkat pekerjaan, status sosial dan kasih sayang.

Oleh itu, jika kita diuji dengan ujian sedemikian, renung-renungkanlah kategori di atas agar kita tidak bertindak di luar batas keimanan.

Jika diamati ujian godaan dan pujukan isteri al-Aziz ke atas Nabi Yusuf a.s., kita boleh belajar beberapa perkara yang realistik elalui kaedah ayat al-Quran tersebut, iaitu:

1. Medidik Jiwa

– Kita dapat mendidik jiwa agar sentiasa bertakwa dan bersabar daripada melihat gambar atau video pornografi yang boleh menyebabkan hati nurani sakit dan rosak.

– Ini kerana gambar dan video sebegitu umpama seseorang yang menggoda kita untuk melakukan kemungkaran.

2. Mengawal Diri Sendiri

– Kita harus mengawal dan menasihati diri sendiri agar selalu bertakwa kepada Tuhan.

– Tanpa takwa, kita akan tersungkur layu di pintu hawa nafsu.

3. Bersungguh-Sungguh

– Bersungguh-sungguh menjauhi gambar dan video yang diharamkan kerana anasir ini boleh menggelapkan hati.

– Peliharalah hati agar sentiasa disinari cahaya keimanan, ketenangan dan kerehatan yang berkali ganda nikmatnya berbanding berkali-kali elihat dan menonton sesuatu yang haram.

– Usaha ini juga termasuk dalam tuntutan sabar dan takwa seperti yang disebut melalui ayat di atas.

Seni Cerita Kerana Cinta

Seni Cerita Kerana Cinta

Seni Cerita Kerana Cinta

“Mereka dibom oleh pemimpin mereka sendiri. Saya tak boleh nak faham kenapa ia berlaku!” kata salah seorang peserta kelas The Art of Story Telling semalam.

Kelas berakhir dengan pembenangan oleh setiap peserta. Setiap peserta mesti bercakap dengan nada bercerita. Ini suatu keperluan dalam dunia story-telling. Daripada 25 orang yang hadir untuk bab 1 hingga 3 pada April lalu, tinggal 16 orang sahaja yang dapat turut serta pada sesi sambungan kali ini.

Saya ambil kesempatan untuk bercakap tentang Syria sewaktu perjalanan kami menghantar bantuan kemanusiaan pada Ramadan dan musim haji lepas. Dalam hati saya, dapat bercakap tentang keindahan misi kemanusiaan ini secubit pun jadilah, memandangkan saya seorang sahaja yang terlibat dengan misi begini dalam kalangan peserta.

Tukang Cerita Berpengaruh

Sewaktu kelas sesi pertama daulu, guru kami bercakap tentang seorang tukang cerita paling berpengaruh di dunia. Menurutnya, beliau tidak pernah berjumpa tukang cerita tersebut, cuma selalu baca kisahnya sahaja. Ceritanya bersepah ditulis di segenap sudut dunia.

Kata beliau lagi, “The one and only, Muhammad the Prophet…

Saya ternganga.

Bagaimana seorang individu yang berbeza agama boleh mengagumi seorang Rasul yang secara zahirnya dia tidak percaya, namun tidak berhenti-henti pula memujinya.

Semasa guru kami sedang bercerita tentang kemuliaan Nabi Muhammad, beliau menjelaskan bahawa Rasululah dianggap sebagai manusia yag penuh sopan, sangat menghormati orang lain dan sentiasa dikagumi penyampaiannya. Sikap Baginda ini sama sahaja tidak kiralah semasa Baginda bersembang dengan sahabat atau individu yang tidak dikenalinya.

Beliau menjelaskan lagi, “Dia bukan malaikat. Allah telah persiapkan Baginda dalam bentuk manusia yang kita semua boleh contohi, boleh ikuti dan boleh teladani. Itu antara kehebatan Allah yang saya kagumi. Kita ini pun manusia juga, jadi kita boleh buat apa-apa sahaja yang Baginda buat.”

Ayat ini sangat kuat dan berat.

Tanpa sedar, air mata saya megalir perlahan ke pipi. Graham menghulurkan sehelai tisu kepada saya.

Manusia Didik Manusia

Jujurnya, saya bersetuju dengan guru kami. Ada sebab Allah hantar seorang manusia untuk mendidik hati manusia. Allah boleh sahaja menghantar malaikat untuk beri kita panduan, namun tidak. Allah tetap menghantar Nabi Muhammad yang lahirnya sebagai manusia yang bernafas, kemudian wafat juga sama seperti manusia lain.

Yang buat saya betul-betul sebak ialah cara mereka yang sangat berlapang dada menerima seseorang yang dijadikan contoh teladan. Logiknya mereka tidak perlu berbuat begitu. Mereka tidak beriman pun dengan kerasulan Nabi Muhammad.

Saya terus menuju ke beberapa perpustakaan untuk mencari jawapan. Bagaimana mereka boleh kenal Rasulullah? Rupa-rupanya, terdapat begitu banyak buku berbicara tentang Nabi kita. Bahkan mereka kaji sehingga ke tahap bagaimana kisah dan sirah ini tersebar ke seluruh pelosok dunia dengan kisah yang sama.

Mencari Jawapan

Sekitar bebearapa tahun lepas, dalam sesebuah kuliah, saya bertanya kepada seorang ustaz, “Ustaz, semasa Nabi membelah bulan menjadi dua bahagian, bagaimana prosesnya? Ia mesti melalui kesukaran kan ustaz?”

Sebelum ketawa berdekah-dekah ustaz itu menjawab dengan sinis, “Dia Nabi, susah menda, lainlah kamu yang belah.” Jemaah lain turut ketawa beramai-ramai. Dan saya rasa amat kecewa dengan jawapan tersebut.

Kuliah Israk Mikraj itu berlalu tanpa jawapan yang saya mahukan…

Saya mahu tahu keranan saya manusia biasa. bagaimana keadaan seorang Rasul yang sangat disayangi Allah, diuji kemampuannya untuk membelah bulan dan memberi percaya kepada golongan-golongan yang menolak dakwahnya?

Ia bukan proses kecil. Ia simbolik keupayaan seorang Nabi yang Allah telah lantik!

Pada tahun yang sama, saya menerima tajaan daripada seseorang untuk menunaikan umrah. Alhamdulillah, semasa berada di Madinah, saya temui jawapannya dalam buku When the Moon Split, tulisan Safiyyur Rahman al-Mubarakpuri.

Tujuan Story-Telling

Saya mengenali Nabi bermula daripada ibu bapa saya sendiri, kemudian ia beralih kepada Ustazah Rainah yang menjadi guru agama kami. Kemudian kepada Ustaz Tajudin yang mengajar mengaji. Dari situ bermula sesi mengenal hadis, sunnah serta mendapat hadiah hantaran senaskhah sirah Nabi semasa bernikah dahulu.

Nabi adalah susuk paling bertenaga dalam menyampaikan sesuatu. Ia pakej paling lengkap yang saya pernah dengar dan percaya seperti kata Stanley Lane Pole dalam The Table Talk of the Prophet:

“Baginda seorang pelindung yang setia, yang manis bicaranya dan mudah membuat orang bersetuju dengan apa-apa yang diperkatakannya. Sesiapa yang memandangnya, akan berasa hormat kepadanya. Sesiapa yang mendekatinya akan jatuh cinta kepadanya. Orang yang menceritakan tentangnya akan berkata, ‘Aku tidak pernah melihat orang sepertinya sebelum dan selepas ini.’ Baginda tidak bercakap banyak, namun apabila Baginda bercakap sahaja tentang sesuatu, tidak ada yang dapat melupakan apa-apa yang baginda katakan…”

Kawan-kawan,

Story-telling adalah dunia penceritaan. Ia mesti memberi tiga perkara kepada pembaca, pendengar atau penonton:

1. Ilmu pengetahuan

2. Hebahan

3. Contoh tauladan

Ia teknik penyampaian yang sangat kuat dan dipercayai dapat mengubah apa-apa suasana dan di mana-mana jua.

Allah menurunkan al-Quran dalam bentuk penceritaan.

Rasul juga menyampaikan sesuatu dalam bentuk penceritaan.

Para ulama juga saa.

Sampailah kita sendiri mahu memberi sesuatu ilmu kepada anak-anak, kawan-kawan dan masyarakat juga dalam bentuk bercerita, barulah menarik.

Seni Penceritaan

Semalam, semasa sesi penutup keals, saya beritahu kepada kawan-kawan dan guru, “Hari ini, begitu ramai orang bercakap dan menulis di media sosial tentang kisah orang, peristiwa, produk atau apa-apa sahaja. Ada yang memberikan impak yang positif dan ada yang sebaliknya.” Dunia penceritaan makin digemari. Namun aoa yang membimbangkan, adakah orang ramai mengambil iktibar sebagai sempadan dan tauladan dalam kehidupan?

Hari ini, kebimbingan adalah sebuah simbolik peperangan kita semua. Kita lebih suka bercakap tentang dunia gimik murahan yang tidak punya had.

Televisyen memanipulasi dunia bercerita hanya dengan model susur artis kebaratan. Yang kisahnya sekadar tentang joget, lagu serta lirik. Lalu ia tular di dua medan dan kedua-duanya itu sekadar memberi kepuasan hiburan, yang berpusing sekitar 24 jam. Ia kemudiannya hilang begitu sahaja, sebelum diganti lagi dengan nafas yang baharu, namun sama bentuk seperti sebelumnya.

Lalu kita ini seperti dihiasi mabuk dan mengikut sahaja apa-apa yang terbentang di dua medan itu, Facebook dan Instagram. Kita tercari-cari cerita viral yang melibatkan mereka yang tidak perlu, tiada nilai untuk dicontohi dan sudah semestinya kisah-kisah itu akhirnya memadamkan api kasih sayang, lalu terhamburlah kata-kata kesat apabila melihat gelagat dan aksi kebodohan generasi zaman ini.

Nabi memulakan semuanya dengan bercerita kepada isterinya, saat Baginda menggigil ketakutan setelah bertemu malaikat. Nabi bercerita dengan baik, lalu isterinya memahami dan mengikutinya. Kisah itu dianggap sebagai permulaan dalam 1001 lagi kisah Baginda. Hingga kini ia menjadi ikutan dan teladan untuk kita semua.

Ia adalah pakej dan proses yang lengkap. Berulang, namun datang dalam bentuk yang berbeza. Yang kita perlu buat hari ini adalah menyambung semua ini untuk memberi impak positif kepada semua yang lain.

Walau dalam bentuk berperang, mahu melawan, berhujah dan berdiri untuk mendapatkan hak, ia perlu datang dalam acuan yang mesti memberi impak baik di hujungnya. Dan itulah yang dinamakan sebagai The Art of Story Telling.

Hentikan Label Negatif

Hentikan Label Negatif

Hentikan Label Negatif

Budaya memberikan gelaran atau label buruk semakin membarah. Setiap hari, ada sahaja gelaran buruk yang dilemparkan kepada seseorang, terutamanya di media sosial. Bukan sekadar ahli politik, agamawan juga tidak terlepas daripada menjadi bahan label netizen.

Label yang diberikan selalunya atas dasar spekulasi atau sentimen tanpa bukti. Bahkan kebiasaannya label yang dilemparkan adalah secara sarkastik, bukannya untuk memberikan kritikan yang membina, tetapi untuk mengaibkan.

Melabel adalah suatu budaya yang akhirnya menyebabkan berlakunya perpecahan dalam masyarakat. Aib bukan lagi untuk ditutup dan dilindungi, tetapi dijadi-kan bahan ketawa dan gurau senda.

Kaedah al-Quran Menyatukan Masyarakat

Tema utama surah al-Hujurat adalah seruan untuk menyatukan dan mendamaikan masyarakat. Ayat 11 pula secara khusus menyatakan satu kaedah yang menyeru manusia agar tidak mengamalkan budaya label-melabel yang negatif.

Ayat ini bermula dengan larangan agar tidak memperolok dan mengejek orang lain sehinggalah tegahan daripada melabel orang lain dengan label yang buruk. Kaedah ini sepatutnya menjadi teras dalam pembinaan masyarakat yang harmoni dan bersatu padu. Inilah acuan yang harus dibina dalam kalangan umat Islam yang bukan sahaja berbeza cara berfikir, tetapi berbeza cara berinteraksi.

Konteks Ayat

Asal usul larangan ini adalah kerana kebiasaan masyarakat jahiliah yang melabelkan seseorang dengan label-label tertentu mengikut perangainya. Maka ayat ini memberikan anjuran kepada orang yang beriman agar tidak meletakkan label-label yang buruk kepada orang lain.

Apa yang dituntut adalah:

– Menahan diri daripada sewenang-wenangnya melabel orang lain dengan label yang negatif sehingga menjadi bahan yang ditertawakan oleh orang lain.

– Menahan diri daripada berkata tentang sesuatu yang tiada kepastiannya dan tidak membuat spekulasi. Diam itu lebih baik daripada banyak berkata-kata tentang perkara yang sia-sia.

Label-Melabel Amalan Purba

Jika diamati ayat-ayat al-Quran, amalan melabel ini merupakan amalan purba yang dilakukan oleh umat terdahulu diberikan label-label yang buruk:

1. Nabi Muhammad – ahli sihir dan gila

2. Nabi Lut – dikecam berlagak baik

Lihatlah perangai label-melabel ini telah merencatkan fungsi akal yang sihat untuk berfikir secara rasional. Label digunakan setelah hujah sendiri tidak mampu ditegakkan lagi. Maka, untuk menutup aib sendiri, aib orang lain dibuka bagi mengubah perhatian orang ramai.

Selain itu, budaya label-melabel juga mematikan semangat adil dalam menilai kerana tumpuan diberikan kepada kesilapan yang kecil berbanding banyak kebaikan yang dilakukan.

Tadabbur Ayat

Ada beberapa perkara yang boleh dipelajari ayat ke-11 surah al-Hujurat ini:

1. Seruan yang bermula dengan “wahai orang yang beriman” menunjukkan sikap suka memperolok, mengejek, melabel dan menghina juga berlaku dalam kalangan orang yang beriman.

2. Jika dalam diri kita terdapat iman, tumpuan seharusnya diberikan untuk memperbaiki diri sendiri berbanding sibuk melihat, mencari dan membuka aib orang lain. Sikap suka melabel orang ini akan menyebabkan kita lupa dan alpa dengan kelemahan dan kesalahan yang dilakukan diri sendiri.

3. Antara sebab suka melabel orang lain dengan label yang negatif adalah kerana kita merasakan bahawa diri sendiri sempurna, lebih berilmu dan bijak daripada orang lain. Kita perlu sedar bahawa diri kita penuh dengan segala kekurangan, kesilapan dan kealpaan, bukannya mendabik dada menzahirkan kehebatan diri.

4. Melabel orang lain dengan gelaran yang buruk umpama meletakkan label tersebut pada diri sendiri. Jika kita berani meletakkan label negatif pada orang lain dan membuka aib mereka, ingatlah orang lain juga boleh melabel kita dengan label negatif yang sama.

Perbaiki Masyarakat

Ayat yang sedang kita tadabburkan ini mempunyai gagasan yang besar iaitu untuk memperbaiki tingkah laku masyarakat yang terdedah kepada budaya melabel dengan label yang negatif, jika dibiarkan akan terus membarah dalam diri dan berjangkit dalam masyarakat.

Oleh itu, ayat ini menyedarkan kita bahawa:

1. Manusia diberikan kelebihan anugerah lisan oleh Allah untuk berbicara dalam pelbagai bahasa dan berkomunikasi sesama manusia. Ia boleh digunakan untuk mencegah kemungkaran di tengah komuniti masyarakat dan ia juga boleh memecahbelahkan umat Islam kerana menurut kehendak syaitan dan hawa nafsu.

2. Ayat ini menyenaraikan beberapa bentuk kejahatan lisan. Slaah satunya adalah budaya memberikan label negatif kepada orang lain. lalu ayat ini turun menegah kita daripada berterusan mengamalkan budaya negatif ini agar masyarakat terpelihara dan dapat diperbaiki daripada menjadikan budaya ini sebagai suatu kebiasaan yang akhirnya memecah-belahkan masyarakat.

3. Terlajak perahu boleh diundur; terlajak kata buruk padahnya. Berhati-hatilah dalam berkata-kata. Jangan sampai kita menjadi orang yang muflis di akhirat nanti!

Pemimpin Mulia Yang Dihina

Pemimpin Mulia Yang Dihina

Pemimpin Mulia Yang Dihina

Lahirnya di tengah-tengah padang pasir yang kering kontang dalam masyarakat Arab jahiliah yang amat buruk budaya hidup dan akhlak. Dari saat kelahiran, hidupnya tanpa figura bapa sebagai contoh teladan, pembimbing dan penggalak.

Kemudian seorang demi seorang insan yang membelainya dijemput Allah s.w.t. bermula dengan ibu tersayang dan diikuti datuk yang menjaganya umpama anak. Usia remajanya dihabiskan dengan kesusahan mengembala kambing dan berniaga agar pintu rezeki terselak.

Kemuncaknya apabil bapa saudara meninggal dunia, disusuli isterinya yang sekian lama tekun menghiasi teratak. Itu belum diambil kira kesemua anak-anaknya (kecuali seorang puteri) yang meninggal dunia di hadapannya sehingga kering air mata menangis sebak.

Kekasih Allah

Selawat dan slaam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w., kekasih Allah s.w.t. yang merupakan penutup bagi segala nabi dan rasul.

Sungguh, sesiapa pun tidak dapat membayangkan susuk tubuh yang diuji sehebat ini mampu bangun dan terus berjuang. Sehingga diiktiraf sebagai pemimpin terbaik yang pernah hidup di atas muka bumi ini. Baginda mula membawa risalah dengan hanya seorang diri. Hasil kepimpinannya terserlah apabila berjaya meluaskan jangkauan pengaruh risalah sehingga memayungi dua pertiga dunia.

Kita mungkin melihat rentetan kesusahan yang dilalui Baginda sebagai ujian dan cabaran. Namun, semua rantaian peristiwa tersebut adalah susunan Yang Maha Esa bagi menyiapkan kekasih-Nya menjadi manusia dan pemimpin terbaik yang pernah disaksikan dunia.

Bukan sahaja pada usia muda, malah ketika mula dilantik sebagai rasul pada usia 40 tahun, cabaran dan dugaan yang terpaksa dihadapi Baginda jauh lebih getir dan mencemaskan berbanding sebelumnya.

Ancaman adalah Lumrah Kepimpinan

Baginda dicaci dan dimaki dengan kata-kata kasar dan kesat. Ditabur najis, dilempar batu, bahkan sehingga leher mulia Baginda dijerut kuat. Dipulau kaumnya bertahun-tahun, diugut dengan ancaman bunuh sehingga terpaksa meninggalkan kampung halaman, saudara juga kaum kerabat.

Setibanya di Madinah, perang demi perang yang dilalui persis ajal yang mendekat. Dipukul dan dilukai, diracun pula oleh wanita Yahudi, tidak sedikit pun ketakutan Baginda terlihat.

Baginda akhirnya dijemput Ilahi hanya setelah risalah yang diperjuangkan menjadi hebat. Jika kita benar-benar mengkaji dan meneliti sirah Baginda yang mulia, kita akan mendapati bahawa Baginda dicipta bukan seperti manusia biasa yang lain.

Bayangkan dengan segala bebanan tanggungjawab yang dipikul, Nabi bertindak sebagai ketua keluarga, pemimpin masyarakat dan ketua negara, diuji pula dengan ancaman musuh yang melanda. Tidak mungkin seorang manusia yang tidak dipandu wahyu dan dididik terus dari langit mampu menghadapinya dengan berjaya.

Ternyata Baginda istimewa. Contoh teladan yang sempurna.

Musuh Terus Mencaci

Bagindalah model terbaik yang akan terus kekal sehingga hari kiamat. Begitulah juga halnya dengan musuh yang tidak putus-putus terus menghina walaupun tubuh mulia Baginda telah bersemadi aman di pusara syurga.

Antara penghinaan terhadap Nabi:

1. Terbaharu, seorang lelaki Cina berusia 52 tahun yang merupakan warganegara Malaysia mempersenda perkahwinan Rasulullah s.a.w. dengan Aishah dengan tuduhan yang amat jahat dan penuh kebencian melalui laman sosial Facebooknya.

2. Sebelum itu, kes yang sama pernah berlaku di Austria apabila seorang wanita berusia lewat 40-an membuat dakwaan dalam dua seminar awam pada tahun 2009 bahawa perkahwinan Nabi Muhammad s.a.w. dengan Aishah r.h.a. sebagai perbuatan pedofilia.

3. Selain itu, majalah tabloid Perancis, Charlie Hebdo juga pernah menggemparkan dunia apabila berkali-kali menghasilkan karikatur yang cuba menggambarkan dan menghina Rasulullah s.a.w.

Aduhai, alangkah kasihannya mereka semua! Sudahla jauh daripada hidayah, kecintaan umat kapada kekasih Allah s.w.t. ini ula cuba digugah. Ternyata kesemua kes penghinaan terhadap Rasulullah s.a.w. yang berlaku berjaya menyatukan seluruh umat Islam di seluruh dunia.

Ya, ia memercikkan amarah. Namun selain itu, ia menambahkan rasa kasih kita kepada junjungan besar Rasulullah s.a.w. serta iltizam kepada sunnah yang ditinggalkan oleh Baginda. Tambahan pula jika dibandingkan dengan segala kesusahan dan cabaran yang terpaksa dihadapi Baginda sepanjang kehidupan, perkara ini amatlah kerdil dan kecil kesannya.

SEMUA PEMIMPIN SENTIASA BERHADAPAN DENGAN MUSUH YANG AKAN BERUSAHA SEHABIS UPAYA UNTUK MEMBURUKKAN STATUS DAN MENGUBURKAN AGENDA YANG DIBAWA SECARA PSIKOLOGI MAHUPUN FIZIKAL.

Pemimpin Sentiasa Berhadapan Musuh

Pengajaran lain yang dapat kita ambil ialah semua pemimpin akan sentiasa berhadapan dengan musuh yang akan berusaha sehabis upaya untuk memburukkan status, menjatuhkan maruah dan menguburkan agenda yang dibawa secara psikologi mahupun fizikal.

Jadi, proses pembangunan diri dan pembinaan pemimpin haruslah dilaksanakan dengan mengambil kira hakikat ini.

Tanpa musuh, kesabaran dan kehebatan pemimpin tidak teruji. Tanpa ancaman, tugas mengembangkan risalah Islam pasti aman dan sunyi. Tanpa ujian kesusahan, mana mungkin kita peroleh pahala untuk menjejak syurga Ilahi!

Iman di Hati, Syirik ke Tepi

Iman di Hati, Syirik ke Tepi

Iman di Hati, Syirik ke Tepi

Firman Allah s.w.t., maksudnya: “Sedangkan mereka tidak diperintahkan melainkan untuk menyembah Tuahn Yang Maha Esa; tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia. Maha Suci Allah daripada apa yang mereka sekutukan.” (Surah al-Tawbah 9:31)

Allah memerintahkan dua perkara berikut; satu perlu dilakukan, manakala satu lagi perlu dijauhi: “Hendaklah kamu menyembah Allah dan jauhilah taghut.” (Surah al-Nahl 16:36)

Manusia dijadikan oleh Allah untuk mengabdikan diri hanya kepada-Nya. Perbuatan syirik amat bertentangan dengan tugas pengabdian yang diperintahkan oleh Allah ini. Hal ini kerana syirik merupakan perbuatan menyekutukan Allah dalam apa-apa juga bentuk sama ada perkataan, pegangan, perbuatan mahupun iktikad iaitu dengan menjadikan makhluk sebagai sekutu bagi Allah.

Firman Allah: “Da (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepada-Ku.” (Surah al-Zariyat 51:56)

Sayyid Qutb dalam Fi Zilal al-Qur’an menyatakan bahawa ayat yang pendek ini mengandungi hakikat terpenting dalam kejadian alam dan hidup manusia.

Sedar Hakikat Diri

Benar apa yang dikatakan oleh Sayyid Qutb, jika seseorang manusia tidak tahu hakikat kejadiannya, bermakna dia tiada pedoman hidup. Dia akan menganggap kehidupan ini sekadar memenuhi kehendak naluri dan nafsu semata-mata. Hubungannya dengan manusia dan alam sekitar tidak lebih daripada untuk memenuhi kehendak sosial.

Berbeza pula dengan individu yang menyedari bahawa dia hanya hamba kepada Allah Yang Maha Berkuasa. Dia akan sedar hakikat diri dan matlamat hidup, bahkan tahu sama ada segala tindakannya sesuai dengan konsep ibadat kepada Allah atau sebaliknya.

Persoalan seumpama inilah yang menjadi kunci kepada kesedaran tentang hakikat kejadian diri sesorang sebelum dia menyedari hakikat-hakikat yang lain. Jika manusia menyedari kedudukannya sebagai hamba Allah yang lemah, pasti dia mampu menyelami kedudukan Allah Yang Maha Gagah.

Amat malang jika seseorang manusia bangun pada waktu pagi hanya sekadar mencari rezeki untuk makan minum dan mengecap nikmat keduniaan semata-mata tanpa memikirkan soalan-soalan berikut:

1. Siapakah yang memberikan nyawa?

2. Siapakah yang membuka pintu rezeki?

3. Apakah tugas kita sebagai manusia?

Allah Ada, Ada Tanda

Fitrah manusia sentiasa mengajak kepada keimanan kepada Allah. Ia bukan sekadar wujud dalam bentuk naluri dalam diri manusia sebagaimana yang dinyatakan oleh ayat-ayat tadi, tetapi ia turut dirangsang oleh logik akal yang dikurniakan oleh Allah kepada kita.

Tanpa pelajaran dan pembelajaran pun, akal manusia mampu mengaitkan kejadian alam ini dengan Penciptanya. Atas dasar inilah kita dapati seorang Arab Badwi memberi jawapan ini apabila ditanya tentang kewujudan Allah:

“Tahi unta menunjukkan adanya unta, kesan tapak kaki menunjukkan ada pejalan kaki, justeru langit yang dihiasi” bintang-bintang, bumi yang penuh dengan jalan-jalan yang luas dan lautan yang tidak pernah sunyi daripada gelora, adakah semua itu tidak menunjukkan kewujudan Yang Maha Esa?”

Keimanan kepada Allah bukan hanya sifat semula jadi manusia sahaja, sebaliknya ia juga sesuai dengan logik akal manusia. Oleh itu, al-Quran sering mengajukan persoalan-persoalan logik kepada manusia tentang kewujudan Allah sebagaimana dalam firman-Nya:

“Adakah merek telah tercipta dengan tiada yang menciptanya, atau adakah mereka yang mencipta diri mereka sendiri? Adakah mereka yang mencipta langit dan bumi itu? (Sudah tentu tidak!) Bahkan mereka adalah orang yang tidak meyakini (kebenaran apa yang mereka pernah mengakuinya).” (Surah al-Tur 52:35-36)

HANYA ALLAH SAHAJA YANG LAYAK DISEMBAH DAN TIDAK BOLEH DISANGGAH. DIA LAYAK DISYUKURI, BUKAN DIKUFURI. HANYA DIA SAHAJA YANG PATUT DITAATI, BUKAN DIDERHAKAI.

Bukan Seperti Hamba Manusia

Persoalan-persoalan logik seumpama ini dapat dijawab dengan mudah oleh akal mausia yang sejahtera sekalipun dia tidak memiliki pelajaran yang mudah akan terfikir:

“Sudah tentu aku dijadikan oleh sesuatu. Sudah tentu aku tidak menjadikan diriku sendiri dan tidak pernah dalam sejarah dunia ada yang mendakwa dia yang mencipta langit dan bumi melainkan orang gila.”

Jika persoalan-persoalan logik ini terjawab dengan sebegitu mudah, ditambah lagi dengan naluri semula jadi manusia yang beriman kepada Allah, maka tiada alasan lagi bagi manusia untuk tidak beriman dan mentauhidkan Allah.

Perhambaan ini bukan seumpama perhambaan manusia sesama manusia sebagaimana yang telah berlaku dalam sejarah dunia suatu masa dahulu. Sebaliknya perhambaan ini adalah perhambaan suci kepadaAllah, Tuhan yang tidak berhajat kepada makhluk-Nya, bahkan Dialah yang menentukan segala rezeki dan nasib makhluk.

Allah menjadikan manusia bukan untuk mendapatkan manfaat daripadanya atau menolak kemudaratan sebagaimana yang diharapkan oleh tuan daripada hambanya. Allah Maha Kaya, Penentu segala rezeki. Allah memiliki segala kekuatan yang tidak tergambar oleh pemikiran manusia.

Justeru tiada apa yang diharapkan oleh Allah daripada makhluk yang lemah. Allah hanya meminta supaya kita beribadat kepada-Nya dengan ikhlas dan penuh keimanan.

Mantapkan Iman

Beriman kepada Allah merupakan perkara asas dan utama dalam kehidupan. Beriman kepada Allah mengandungi tuntutan beriman kepada wujudnya Allah, juga beriman kepada keesaan-Nya dari sudut rububiyyah dan uluhiyyah-Nya. Termasuk juga dalam tuntutan keimanan ini adalah beriman dengan nama-nama Allah yang baik dan sifat-sifat-Nya yang mulia yang lahir daripada sifat kesempurnaan serta bersih daripada segala kekurangan.

Hakikatnya, Islam tidak sekadar menekankan hanya beriman bahawa Allah wujud kerana ia sesuatu yang mudah diterima secara fitrah. Akan tetapi sesuatu yang agak sukar diterima oleh golongan yang ingkar dan kufur juga perlu mentauhid serta mengesakan Allah, mengimani bahawa bagi Allah memiliki segala kuasa mencipta dan memerintah, memelihara dan mentadbir segala urusan.

Hanya Allah sahaja yang layak disembah dan tidak boleh disanggah. Dia layak disyukuri, bukan dikufuri. Hanya Dia sahaja yang patut ditaati, bukan diderhakai.

Ibarat

Ibarat

Ibarat

Teruja Maisarah dengan hasil eksperimen sainsnya tentang pengaratan besi. “Paku mana tak berkarat?” tanya Puan Hazwani, guru Sainsnya. “Paku yang dibalut dengan plastik, dimasukkan ke dalam minyak dan digandingkan dengan logam yang lebih aktif daripadanya,” cepat-cepat Maisarah respons kepada soalan guru kesayangannya itu.

Besi Berkarat

Ya, itulah penyebab pengaratan besi iaitu kehadiran air dan oksigen yang bertindak balas dengan atom-atom besi untuk membentuk lapisan ferum oksida seperti hematit. Menariknya, besi akan berkarat akibat interaksi dengan bahan-bahan lain.

Contohnya, kalau terdedah kepada udara, ia akan bertindak balas dengan oksigen atau wap air untuk membentuk lapisan karat. Jadi, kaedah pecegahannya adalah dengan menyapu cat, minyak atau gris pada permukaannya. Menyadur lapisan kromium pada permukaan besi juga boleh mencegah pengaratan.

Pengaratan juga boleh disebabkan oleh kehadiran unsur lain yang kurang aktif daripadanya (berada di bawahnya dalam siri elektrokimia) seperti kuprum. Manakala kehadiran logam yang lebih aktif (contohnya magnesium), akan membantu mencegah pengaratan besi.

Sebab itu di sesetengah negara, paip-paip besi yang membawa petroleum dilindungi daripada berkarat dengan mengikat beg-beg magnesium pada jarak tertentu kepada paip-paip besi itu. Hasilnya magnesium yang akan terhakis, bukannya besi.

Ini juga diistilahkan sebagai “logam korban” – magnesium mengorbankan dirinya untuk menyelamatkan besi! Nampaknya kakisan (istilah sains untuk pengaratan) besi ada kaitan dengan unsur-unsur atau sebatian lain.

Karat Hati

Begitu juga hati kita. Dosa itu ibarat karat dan antara penyebabnya ialah hasil hubungan kita yang (hablumminallah) atau sesama manusia (hablumminannas).

Mari kita lihat satu persatu. Besi akan berkarat apabila dibiarkan terdedah di udara. Hati? Ya, akan berkarat (diselaputi dosa) apabila terdedah kepada maksiat. Maksiat boleh wujud dengan pelbagai cara antaranya berkaitan dengan tempat yang kita kunjungi. Mengapa?

Ini kerana tempat tertentu menghadirkan insan-insan dengan perilaku tertentu. Cuba bayangkan, siapakah yang hadir di tempat-tempat berikut; pasar raya, stesen bas, pawagam dan pesta? Tentu kita boleh jangka siapa mereka, apatah lagi kalau disebut pusat hiburan atau kelab malam.

Lantaran itu, Allah menggalakkan kita berada di rumah-Nya (masjid), berbanding di pasar-pasar. Ini kerana, selain daripada kita terdedah kepada dosa melalui pancaindera (terutamanya pendengaran dan penglihatan), kita juga akan berinteraksi dengan individu-individu yang berisiko menjadi penyebab dosa kita.

Hati Besi

Pengaratan besi juga boleh dicegah dengan sistem perlindungan, saduran dan aloi. Analoginya, hati perlu ada sistem perlindungan daripada perbuatan dosa.

Apakah sistem perlindungan itu? Ilmu…

Berbekalkan ilmu, kita berupaya memilih cara dan perkara-perkara yang baik untuk difikir, diucap dan dilakukan. Bukankah untuk berjaya di dunia, akhirat dan kedua-duanya sekali, hanya dengan menjadi individu yang berilmu?

Usahalah untuk jadi orang yang berilmu. Kesannya, bukan sekadar kita boleh mencegah pengaratan pengaratan hati, tetapi boleh juga membantu orang lain. Jadilah seperti besi yang kuat dan boleh memberi manfaat kepada manusia:

“Dan kami turunkan atau ciptakan besi yang padanya mengandungi kekuatan yang hebat dan pelbagai faedah bagi manusia.” (Surah al-Hadid 57:25)

Namun, yang lebih menarik dalam isu pengaratan ini ialah interaksi besi dengan logam-logam tertentu. Ada yang akan jadi korban dan ada yang membuatnya terkorban. Masya-Allah!

BESI AKAN BERKARAT APABILA DIBIARKAN TERDEDAH DI UDARA. HATI, AKAN BERKARAT (DISELAPUTI DOSA) APABILA TERDEDAH KEPADA MAKSIAT.

Hebatnya ibrah yang Allah sediakan untuk kita walaupun melalui fenomena biasa seperti ini! Bagi sesiapa yang ingin mengambil manfaat daripada besi, akan berusaha mencegah pengaratannya. Kita? Boleh ambil ibrah.

Bagaimana?

Setiap hari, kita berinteraksi dengan insan lain. Ada yang membawa kebaikan dan ada yang menjadi penyebab kemusnahan. Ada yang membantu, ada yang membuntu! Kadang bukan setakat membuntu, tetapi menjadikan kita pula sekutu ke arah kemusnahan.

Nauzubillah!

Model Sahabat yang Agung

Justeru, kita diingatkan agar berhati-hati memilih kawan. Kalau berkawan dengan tukang besi, kita akan rasa kepanasan api. Kalau berkawan dengan penjual minyak wangi, kita dapat mencium wangi bahan jualannya.

Kadang-kadang kita dianugerahkan dengan kawan yang sanggup berkorban demi kebaikan kita. Pegang erat kawan tersebut, lantaran sukar untuk mendapatkannya. APabila terlepas, mungkin sukar untuk mendapatkannya kembali!

Sejarah pengorbanan demi keselamatan orang lain terpahat indah dalam liku-liku hidup para nabi, rasul, sahabat dan orang soleh. Tersentuh hati saat mengenangkan kisah Sayidina Abu Bakar yang mempertaruhkan diri dan nyawanya untuk bersama Rasulullah berhijrah ke Madinah. Itulah model sahabat yang agung!

Ada “logam yang berkorban”, ada juga logam yang mengorbankan besi. Ya, ada kawan yang membimbing kita ke arah kebaikan. Namun, ada juga kawan yang tanpa disedari, membawa kita kepada kemusnahan. Berhati-hatilah memilih kawan. Buat pilihan yang bijaksana. Agar kita bukan sekadar selamat di sini, tetapi selamat juga di sana nanti!

Manfaat Bukan Mudarat

Besi merupakan logam yang disebut dalam al-Quran. Diiktiraf sifat kekuatannya dan juga manfaatnya kepada manusia, namun tanpa penjagaan yang baik, ia boleh terdedah pada pengaratan (kemusnahan). Lantaran manusia yang ingin dapat manfaat daripadanya, maka manusia jugalah yang perlu menjaganya.

Dalam tubuh kita ada raja, penentu untung atau rugi nasib kita. Itulah hati. Ia juga boleh berkarat. Justeru, kita perlu jaga hati daripada berkarat, dirosakkan dengan dosa agar terus dapat jadi insan yang kuat dan bermanfaat.

Kaedahnya, sebagaimana juga besi, elak daripada terdedah (kepada maksiat), ada lapisan pelindung (ilmu) dan bergaul dengan orang yang baik. Elakkan pengaratan hati sebagaimana kita mencegah pengaratan besi agar kita terus kuat untuk menabur bakti, sebelum dijemput ke pangkuan Ilahi.

Perginya Mendiang Nenek

Perginya Mendiang Nenek

Perginya Mendiang Nenek

Pada tahun 2016, nenek saya meninggal dunia. Lalu saya pun menulis di wall Facebook saya:

“Nenek saya baru sahaja meninggal dunia, mendiang akan diuruskan di Chaah, Segamat.”

Lalu ramailah yang marah-marah mempersoalkan tindakan saya menggunakan perkataan mendiang. Siap ada yang memaki hamun dan melontarkan kata-kata kesat kepada saya. Saya pun terus berusaha menjawab satu demi satu.

“Ye, nenek saya bukan beragama islam.”

Barulah mereka semua mendiamkan diri. Itu belum lagi yang menghantar mesej peribadi yang memarahi saya sehingga ke tahap menyuruh saya mengucap syahadah memperbaharui iman saya. Semuanya berpunca daripada sikap kita yang tidak mahu bertanya, tidak mahu hormat dan begitu lekas menuduh yang bukan-bukan.

Hanya Kerana Berbeza

Saya lalui ini semua bukan sahaja pada umur sekarang. Bahkan sewaktu kecil dulu, sama sahaja. Pantang ada kesilapan yang berlaku, akan mulalah ejek-mengejek tentang bangsa emak dan sebagainya. Ia menjadikan suasana harmoni itu tenggelam begitu sahaja. Kita pula yang jadi naik marah dan sebagainya.

Orang kita, asal nampak sahaja berbeza, mulalah muncul bibit-bibit benci. Sedangkan jika dilihat dalam-dalam, perbezaan itulah yang menjadikan kita saling kenal, saling berkasih sayang.

Emak saya meninggalkan tanah Chaah pada pertengahan tahun 1969, kemudian ke Pahang membina keluarga dengan abah saya.

Sewaktu itu, abah antara orang yang dianggap berani kerana berjaya mengubah pemikiran orang kampung dengan mahu bernikah dengan wanita bukan sebangsa, bukan seagama! Ia suatu perubahan total yang dilakukan oleh orang biasa. Pada zaman tersebut, menikah dengan yang bukan sama bangsa adalah sebuah kejadian yang bikin melopong dan ternganga mulut kita semua.

Lebih-lebih lagi, pada waktu itu belum ada media sosial. Jika ada, tidak tahulah bagaimana mahu berhadapan dengan suasana hiruk-pikuk sebegitu. Saya tulis kisah emak abah ini dalam naskhah Emak Rindu Mathanga Erissery; cerita yang saya jadikan sebagai panduan untuk bersabar dalam menjalani kehidupan setiap hari. Ia benar-benar membetulkan jiwa, menjadikan saya sendiri seorang yang banyak berfikir sebelum bertindak.

Stereotaip Masyarakat

Orang kita cepat benar sensitif dengan perkara yang berbeda-beda. Lantas dengan laju juga memberi nasihat yang bukan-bukan. Antara pesanan yang kami simpan baik-baik ialah pesanan yang disampaikan kepada emak sewaktu mahu ziarah keluarganya semasa perayaan Diwali. Antara kecaman yang diterima juga yang bukan-bukan adalah seperti mencipta rasa takut untuk makan dan minum di rumah nenek kami. Itu belum lagi dikira, ada yang bertanya cara untuk menunaikan solat, menggunakan bilik air dan sebagainya.

Asasnya ialah emak mahu berjumpa adik-beradiknya. Pada waktu perayaan sahajalah emak ada kesempatan berbuat begitu. Begitu juga perasaan seorang anak yang ingin melihat ibunya sendiri walau bukan sama agama.

Kami sebenarnya sudah terbiasa menziarahi nenek di kampung. Solat di dalam rumah tersebut, mandi, makan dan minum, semuanya sama sahaja. Tidak ada bezanya. Lebih daripada itu, keluarga emak (yang bukan beragama Islam) sangat memahami semua ini.

Malah, mereka kumpulkan semua patung dewa dewi mereka ke dalam sebuah bilik, kemudian sediakan untuk kami bilik-bilik yang sangat bersih untuk kami diami. Yang paling kami bersyukur ialah sejak emak menjadi Muslim, mereka membeli daging lembu, kambing, kerbau, ayam atau itik yang mahu dimasak dari pusat sembelihan atau pasar orang Islam. Ia untuk memudahkan kami semua dapat selalu menziarahi mereka.

Apabila kita selalu bercerita tentang kisah kebaikan kepada mereka, merka akan faham. Dan kita juga kene faham…

Perginya Mendiang Nenek

Tiga tahun lepas, nenek pergi meninggalkan kami semua. Emak kami sampai sesudah maghrib. Beliau berjalan perlahan-lahan keluar dari kereta, kemudian duduk di tepi keranda yang terbuka.

Emak mengusap-usap perlahan tangan ibunya. Air mata turun juga perlahan-lahan. Lama emak duduk dan menghadap betul-betul wajah ibu yang melahirkan dan membesarkannya.

Saya lihat kasih sayang itu adalah kasih sayang yang sama. Beliau mengasihi, menyayangi, mencintai ibunya itu sama seperti ibunya menyayanginya. Anak-beranak ini hanya berbeza agama, namun perubahan itu tidak mengubah cara mereka saling menjadi anak-beranak.

Kawan-kawan, Untuk kekal hidup dalam suasana yang saling bertolak ansur; saling menghormati sesama kita, tidak kiralah berlainan bangsa atau agama, saya sangat mencadangkan kita semua lakukan perkara berikut:

1. Mengembara dan bina jaringan hubungan dengan orang asing. Apabila kita sudah pulang, pastinya kita lebih mudah berlapang dada dalam hal-hal berbeza agama dan budaya.

2. Perbanyakkan bergaul dengan jiran, orang ramai dan sentiasa kelilingi dengan pelbagai kelompok dan ragam manusia.

3. Banyakkan membaca tentang budaya luar. Ketahui dan selang-selikan dunia menelaah dengan mendapatkan bacaan dari luar negara hasil karya penulis luar negara. Lain penulis, lain coraknya.

4. Saling membantu sesama jiran. Ketahui apa yang berlaku di sekeliling. Dengan banyak menolong, Tuhan memberi keluasan hati. Tidak memilih dan langsung tidak kisah siapa insan yang dibantu.

5. Elakkan bergaul dengan kaki rasis. Sekiranya mereka suka melabel bangsa-bangsa tertentu, tegur terus.

6. Elakkan juga membaca akhbar atau media yang bersifat membangunkan satu-satu bangsa dengan membandingkannya dengan bangsa lain. Ia juga memudaratkan.

7. Banyak-banyak berlapang dada. Buatlah kajian serba sedikit tentang budaya dan kehidupan bangsa lain. Sejak berpuluh tahun kita tinggal bersama dengan kelompok yang berbeza bangsa di negara kita ini, pernahkah kita menaip perkataan “chinese culture” atau “indian culture” pada enjin carian?

Sedang mereka berusaha berbahasa Melayu dengan baik, kita pula berundur dan taut-takut untuk mendekati mereka.

Begitulah…

Perbezaan ini sepatutnya menjadikan kita lebih saling hormat. Dan dari situlah terbitnya rasa bertolak ansur dan saling berkasih sayang. Hidup pun akan lebih aman dan bahagia.

Mahu VS Perlu

Mahu VS Perlu

Mahu VS Perlu

Ayat di atas merupakan salah satu kaedah al-Quran yang mampu memberikan kesan yang mendalam bagi kehidupan individu yang memahami, mentadabbur dan mengamalkan isi kandungan al-Quran sebagai bimbingan dan petunjuk.

“Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu, padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu, sedangkan ia buruk kepada kamu. Dan hanya Allah yang mengetahui (semuanya itu), sedangkan kamu tidak mengetahuinya.” (Surah al-Baqarah 2:216)

Kaedah ini sangat berkait rapat dengan keimanan kepada qada dan qadar. Konteks ayat ini adalah mengenai kewajipan berjihad di jalan Allah. Walaupun begitu, kaedah ini adalah kaedah umum kerana pada ayat yang lain, Allah berbicara mengenai keadaan suami yag menceraikan isterinya.

Allah berfirman “Jika kamu tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, sedangkan Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak.” (Surah al-Nisa’ 4:19)

Jika diamati lafaz “padanya kebaikan yang banyak” merupakan tafsiran dan penjelasan bagi lafaz “boleh jadi kamu bencikan sesuatu, sedangkan ia baik untuk kamu” pada surah al-Baqarah.

1. Ayat 19 surah al-Nisa’

Berbicara tentang perpisahan seorang suami dan isterinya serta derita emosi yang dialami oleh kedua-duanya disebabkan keputusan untuk berpisah.

2. Ayat 216 surah al-Baqarah

Didahului dengan tuntutan berjihad di jalan Allah yang menggambarkan kesakitan dan kecederaan fizikal yang dialami apabila berhadapan dengan musibah atau sesuatu yang tidak disukai dalam “peperangan kehidupan”.

Kedua-dua ayat al-Quran ini menggambarkan penderitaan fizikal dan jiwa yang bakal dialami apabila reda dengan keputusan Allah. Jika kita melihat dengan mata hati, pasti situasi yang berlaku akan selalu dilihat melalui neraca yang positif.

Membaca, memahami dan beramal dengan ayat ini akan menghadirkan ketenangan dan kebahagiaan jiwa.

Ini menyebabkan seseorang terhindar daripada kesedihan. Jika kita berhadapan dengan musibah tanpa melihat hikmah yag tersirat, kita akan terus mengeluh tanpa mengerti yang tersirat di sebalik keburukan yang menimpa.

Tadabbur Ayat

Ada beberapa perkara yang boleh dipelajari daripada ayat 216 surah al-Baqarah ini:

1. Meredah Ketentuan

Kadangkala, manusia perlu meredah ketentuan dan ketetapan Ilahi yang mungkin kita rasa amat pedih dan menyakitkan. Kita menyimpulkan bahawa ia takdir buruk daripada Allah yang memberikan kesan negatif. Sedangkan apa yang berlaku adalah takdir yang memberikan banyak kebaikan pada masa hadapan.

Kita sering melihat kesan jangka masa pendek, sedangkan mata hati akan melihat kesan jangka panjang melalui hikmah dan yang tersirat di sebalik yang tersurat. Mungkin hikmahnya tidak dapat dirasakan sekarang, tetapi ia mendatang pada masa hadapan. Semua itu terjadi tanpa kita sedari.

2. Baik dan Buruk yang Sebenar

Sebaliknya betapa ramai antara kita yang bertungkus-lumus untuk mendapatkan sesuatu yang dirasakan baik untuk kehidupan, namun di penghujung ia adalah satu keburukan yang kemudiannya ditangisi.

Aplikasi Kaedah Dalam Kisah al-Quran

1. Ibu Musa

Lihatlah keputusan ibu Nabi Musa yang menghanyutkan anaknya; Nabi Musa ke Sungai Nil setelah mendapat perintah Allah. Sekilas pandang ia tindakan yang menyebabkan ibunya mengalami ke-sedihan dan penderitaan kerana terpaksa berpisah dengan bayi kecilnya.

Hati ibu mana yang tidak tersentuh apabila terpaksa berpisah dengan anak yang pernah dikandungkannya? Bukan sahaja kesedihan, kebimbangan juga turut dirasai apabila terpaksa menghanyutkan anak ke sungai. Ada kemungkinan bayi tersebut akan tenggelam atau dimakan oleh binatang buas.

Namun kebergantungan kepada Allah mengatasi segala-galanya. Kisah kebimbangan Nabi Musa yang dihanyutkan melalui sungai akhirnya berakhir dengan kegembiraan, keindahan dan pujian apabila dijaga oleh isteri Firaun yang beriman.

2. Nabi Yusuf dan Nabi Ya’kub

Renungkan juga cara Nabi Yusuf terpaksa berhadapan dengan ujian yang sangat menyakitkan. Penderitaandemi penderitaan perlu dilalui. Tetapi pnghujung kisah baginda berakhir dengan pelantikan sebagai pembesar negara.

Begitu juga kisah Nabi Ya’kub yang terpaksa berpisah dengan Nabi Yusuf untuk satu tempoh masa yang panjang. Namun, mereka dipertemukan semula dalam kegembiraan yang nyata. kedua-dua nabi ini percaya bahawa Allah tidak memberikan apa yang kita mahu, tetapi memberikan apa yang kita perlu.

Bukankah ia adalah kaedah yang sama disebutkan dalam surah al-Baqarah, ayat 216?

Mahu VS Perlu

Kadangkala semakin kita menolak sesuatu yang tidak disukai, semakin ia mendekati. Pasti ada hikmah yang tersembunyi. Maka benarlah Allah tidak memberikan apa yang kita mahu, tetapi mengurniakan apa yang kita perlu.

Jelaslah bahawa hikmah mengajar kita erti bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian. Hari ini ungkin ia dilihat sebagai satu bentuk pengorbanan yang menyakitkan, tetapi pada masa hadapan ia mungkin kejayaan yang tidak dijangka.

Kenapa kita perlu mempraktikkan kaedah al-Quran ini?

– Kesedihan dan kemurungan dapat dihilangkan.

– Bersedia dengan segala kemungkinan yang berlaku. Boleh jadi nikmat hari ini menjadi ujian musibah masa hadapan.

– Ketetapan Allah sebagai satu bentuk kasih sayang-Nya. Contohnya, musibah agar kita selalu mendekati-Nya.

– Tawakal sepenuhnya kepada Allah setelah berusaha lakukan yang terbaik.

– Dapat keluarkan kita daripada zon sangkaan buruk kepada sangkaan baik.

ReSOLUSI

– Sentiasa melihat yang tersirat di sebalik yang tersurat supaya kita temui hikmahnya.

– Sentiasa bersangka baik dengan Allah dan bersedia dengan sebarang kemungkinan yang bakal berlaku.

– Sentiasa yakin bahawa salah satu tanda kasih sayang Allah adalah Dia memberikan apa-apa yang kita perlu, bukan apa-apa yang kita mahu.

Organik VS Robotik

Organik VS Robotik

Organik VS Robotik

Pada zaman dahulu, generasi ibu bapa dan datuk nenek kita makan dan minum daripada sumber alam semula jadi. Ayam dan kambing dipelihara sendiri. Ikan dari sungai tepi rumah yang berprotein tinggi. Buah-buahan dan ulam-ulaman yang menjadi pelengkap gizi.

Mereka sihat dan gembira. Kehidupan mereka dahulu adalah kehidupan organik. Berbeza dengan generasi kita hari ini yang makan dan minum daripada sumber yang diproses oleh mesin. Ayam goreng segera yang ditempah atas talian. Makanan ringan dan gula-gula manisnya menyakitkan. Air bergula dan minuman berkarbonat yang meracun badan.

Kita sakit dan menderita. Ternyata, kehidupan kita ini adalah kehidupan robotik!

Antara Dua Darjat

Demikianlah analogi dalam aspek pemakanan yang mudah difahami. Dalam aspek kepimpinan dan pengurusan pula, elemen oragnik dan robotik juga turut memainkan peranan yang serupa.

1. Organik

– Sistem kehidupan semula jadi yang fitrah dan anjal.

– Meraikan fisiologi dan psikologi serta kehendak naluri setiap kehidupan.

2. Robotik

– Sistem yang diprogramkan, diatur cara dan disusun secara sistematik.

– Sangat mekanikal, rutin, rigid dan biasanya “kering”.

Ketika sesebuah organisasi atau entiti masih baharu dan kecil, setiap urusan dan operasi harian dilaksanakan secara organik. Pemimpin tertinggi mengenali secara peribadi dan berinteraksi secara fizikal dengan setiap ahli pasukannya. Arahan diberikan secara terus dan telus, penerangan diberi dengan cermat. Latihan, pembangunan potensi dan penilaian prestasi ahli dilaksanakan sendiri oleh pimpinan secara bersemuka.

Namun apabila saiz sesebuah organisasi semakin membesar dan strukturnya semakin kompleks, pihak pengurusan biasenye mengambil pendekatan robotik untuk mengendalikan bilangan manusia yang ramai, lokasi yang berselerak dan bidang tugas yang pelbagai. Maka lahirlah indikator prestasi utama (KPI), manual prosedur kerja (SOP), sistem penilaian, pelbagai jenis borang, mesyuarat, program dan saluran komunikasi yang sangat teknikal sifatnya.

Salah satu faktor kewujudan sistem robotik ini adalah membina kesedaran, kefahaman dan budaya yang bersifat organik dalam organisasi. Namun mesej ini terkadang tidak mampu difahami oleh semua, lantas berlaku kepincangan yang perlu ditangani dengan bijak oleh ketua, pemimpin dan sesiapa sahaja yang diamanahkan untuk mengurus tadbir sesebuah organisasi.

Hakikatnya, dalam mana-mana organisasi, syarikat korporat mahupun jemaah Islam, keseimbangan antara kedua-dua elemen ini amat penting untuk diberikan fokus.

Sistem Yang Menjerat Atau Mengerat?

Maslaahnya ialah apabila pemimpin dan ahli gaga memahami konsep ini, terutama bagi mereka yang lahir ketika organisasi telah berkembang dan membesar dengan sistem robotik yang terlalu canggih. Akibatnya mereka tidak mendapat gambaran yang jelas tentang budaya organik yang sepatutnya terbina atas pelbagai sistem robotik yang dicipta dan diaplikasikan olehgenerasi yang terdahulu.

Apakah kesannya? Antara kesannya:

1. Lahir generasi yang sekadar mengisi borang, tetapi tidak memahami tujuan di sebalik data dan fakta yang dibuat.

2. Menghadiri mesyuarat pagi dan petang, tetapi kerap membuat keputusan yang terencat.

3. Melakukan pelbagai program engagement, tetapi hati dan emosi tidak mampu diikat.

4. Sentiasa mesra bersembang di laman maya, tetapi gagal membina ukhuwah Islam yang erat.

Lantas mereka mula menyalahkan sistem robotik yang dicipta. Padahal silapnya bukan pada sistem semata, tetapi makna dan sejarahnye yang telah cair atau ditelan masa.

Penyelesai Masalah

Pemimpin yang bijak akan sentiasa menghidupkan kembali budaya organik dan mendidik ahli orgaisasi bahawa sistem robotik hanyalah sebagai pemangkin untuk melonjakkan prestasi organisasi, bukan pengganti sistem manusiawi.

Mereka akan menyuburkan seluruh ahli dengan kemahuan dan kemahiran, membajainya dengan ketaatan dan kepercayaan serta menyiraminya dengan kasih sayang dan empati.

Mereka menggerakkan seluruh ahli pasukan dengan qudwah (contoh) dan quwwah (kekuatan atau kemahiran).

Mereka menggerakkan hati, sebelum kefahaman dan isi.

Mereka dihormati, bukan ditakuti.

Mereka memberi untuk naik lebih tinggi.

Akhirnya, mereka berperanan sebagai petani yang bercucuk tanam, bukan juruteknik yang membaiki pam!

Islam Bercahaya Ketika Barat Dalam Kegelapan

Islam Bercahaya Ketika Barat Dalam Kegelapan

Islam Bercahaya Ketika Barat Dalam Kegelapan

Sepertimna kita ketahui Zaman kegelapan berlaku antara tahun 699 hingga 1000 Masihi. Kita terlampau memberi tumpuan kepada dunia Eropah Barat, sedangkan ketika itu, tamadun Islam yang agung berkembang dengan pesatnya dari India ke Sepanyol.

Bagi kita tamadun hanya berada di Eropah Barat, sedangkan pandangan ini merupakan satu pandangan yang sempit. (Bertrand Russel, History of Western Philosophy)

Memang benar, ketika Barat berada pada Zaman Kegelapan, perbezaan antara dunia Islam dan Barat boleh dikiaskan seperti langit dengan bumi. Victor Robinson membuat perbandingan ini dalam bukunya yang berjudul The Story of Medicine.

Tokoh Barat Anak Murid Tokoh Islam

Memandangkan ilmu dan tamadun umat Islam lebih hebat daripada Barat pada Era Kegelapan dahulu, tokoh-tokoh Barat tanpa segan silu datang ke bumi Islam; bumi Andalusia untuk menjadi anak murid kepada tokoh-tokoh islam.

1. “Di bawah konsep toleransi agama, golongan Kristian hidup penuh kebebasan di bawah pemerintahan khalifah Islam di Sepanyol. Pelajar-pelajar Kristia dari pelbagai pelosok eropah datang ke negara Arab ini untuk belajar.” (Robert Briffault, The Making of Humanity)

2. “Semua pelajar Kristian yang berbakat ini mengetahui bahasa dan kesusasteraan Arab. Mereka membaca dengan penuh minat buku-buku karangan orang Arab dan berasa amat kagum dengan kesusasteraannya.” (Alvaro, seorang paderi kanan di Cordova)

3. Gerbert of Aurillac membawa beberapa bahan tentang astronomi dan matematik daripada Sepanyol untuk mengajar anak-anak muridnya tentang alam serta sistem cakerawala.

4. “Tokoh yang paling banyak mempopularkan tulisan-tulisan Arab ialah Gerard of Cremona. Beliau berjaya menghasilkan (bahan terjemahan hasil tulisan al-Haitham) dalam bidang astronomi.” (Robert Briffault)

5. Seorang lagi tokoh dari Barat, Michael Scot, sering kali berulang-alik ke Cordova bertujuan untuk mendapatkan manuskrip untuk (diterjemahkan).

Istimewanya Tamadun Islam

1. Mempengaruhi Yahudi

Golongan Yahudi juga mendapat faedah daripada umat yang hebat ini. Berhubung dengan ini. Robert Briffault berkata dalam bukunya yang berjudul The Making of Humanity.

– Sikap toleransi orang Islam di bawah pemerintahan Khalifah juga dirasai.

– Budaya hidup orang Islam dikembangkan di kawasan ceruk.

– Membina banyak sekolah antaranya sekolah Kimhis dan Ben Esra di Narbonne.

– Doktor-doktor Yahudi yang dilatih oleh orang Arab mengembangkan pengalaman dan pengajaran ilmu perubatan ini di Eropah sepanjang Zaman Pertengahan dahulu.

2. Islam dan Nilai Kemanusiaan Sejagat

Dunia banyak memperlajari daripada budaya dan cara hidup umat Islam. Malah ajaran Islam yang hebat merangsang beberapa perubahan positif di dunia. Hal ini dijelaskan oleh Robert Briffaut dalam buku yang berjudul The Making of Humanity.

Antaranya konsep kebebasan manusia, persaudaraan  sesama insan dan persamaan hak dalam kalangan manusia termasuk hak untuk bersuara, merangsang beberapa kejadian penting dalam sejarah seperti:

– Revolusi Perancis

– Deklarasi Hak Asasi Manusia di Amerika

– Perjuangan ke arah kemerdekaan di negara-negara Amerika Latin.

Sebenarnya konsep-konsep ini bukanlah hak cipta masyarakat Barat. Ia sebenarnya ajaran yang terdapat dalam al-Quran yang dihayati oleh orang Islam. Konsep-konsep ini kemudian mempengaruhi  masyarakat Eropah. Besar kemungkinan, jika tidak kerana orang Arab, era kemodenan di Eropah tidak akan berlaku sama sekali.

3. Ajaran dan Acuan Hebat

Antara sebab umat Islam menjadi hebat ialah ajarannya yang agung. Ajaran ini bernama Islam dan ia merupakan satu ajaran yang lengkap lagi sempurna. Dengan sempurnanya Islam, sempurnalah nikmat yang Allah kurniakan kepada manusia.

Firman Allah dalam kitab-Nya: “Pada hari ini, Aku telah sempurnakan agama kamu bagi kamu dan telah Aku sempurnakan nikmat-Ku kepada kamu dan Aku telah reda Islam itu menjadi agama kamu.” (Surah al-Ma’idah 5:3)

Ayat ini jelas membuktikan bahawa Islam merupakan satu nikmat dan bukannya bala bagi manusia.

Imam Ibn Kathir mentafsirkan ayat ini “Apabila Allah menyempurnakan agama ini, umat Isam tidak memerlukan agama lain selain Islam dan mereka juga tidak memerlukan nabi lain selepas nabi Muhammad.”

Hal ini membuktikan bahawa ajaran Islam mempunyai keunikan dan kehebatannya. Inilah acuan yang berjaya melahirkan satu umat hebat yang mengagumkan sebelum ini.

Secara dasarnya, acuan Islam tidak akan dapat dihayati tanpa kefahaman yang betul tentangnya. Justeru pembentukan umat yang hebat bermula dengan ilmu serta kefahaman. Menggunakan ungkapan lain ia bermaksud kesemuanya bermula dengan minda.

Justeru, minda merupakan gapura atau pintu gerbang kepada segala kehebatan.

error: Content is protected !!